Backup на ms sql база данни с .bat файл
Публикувана в Разни трикове

Този начин на backup на ms sql база данни е подходящ при използването на безплатните версии на ms sql (това са всички express mssql 2005, 2008, 2012), поради липса на опция за Job scheduler.

Backup на файлове с помощта на .bat файл
Публикувана в Разни трикове

Има много варианти за бекъп на много файлове в най-различни директории. Ще ви покажа един от тези начини за бекъп, с помоща на .bat файл и какво реално се случва. Основната идея е следната - посочваме папка с файловете, архивираме ги дирекно на другия диск, флашка или друга директория на компютъра.

Макрос за пресмятане на последната цифра на баркод EAN 13
Публикувана в Разни трикове

Преди време ми се наложи да пресметна последната цифра на баркод EAN 13 (те се изчислява по определена формула). Поради някаква причина бяха въведени в някаква програма без последната цифра и трябваше да се коригират и бяха няколко хиляди позиции. Този макрос свърши чудесна работа: :)

Как по-лесно да копираме много файлове от HDD
Публикувана в Разни трикове

Тези дни ми се наложи да прехвърлям информация от няколко харда заради разни проблеми с хардовете. Понеже информацията си беше доста, стандартния вариант copy и past с мишката, не ми харесваше много. Затова реших да използвам XCOPY, команда от DOS. Понеже има особености при използването на командата ще опиша съвсем накратко как да я ползвате.